VLO ja Toivo Korhonen Myyrmäen kirkossa

VLO ja Ari Pärnännen 2013

HISTORIA

Vantaan Laulun Oltermannit perustettiin vuonna 1994, kun Mieskuoro Vantaan Laulun varttuneemmat laulajat halusivat vielä jatkaa kuoroharrastustaan vanhemmallakin iällä. Toiminta alkoi Vantaan Laulun ensimmäisen johtajan Eero Polaksen johdolla, mutta se sai tuulta purjeisiin, kun alun jälkeen Vantaan Laulun pitkäaikainen taiteellinen johtaja Toivo 'Topi' Korhonen tuli ohjaksiin vielä eläkepäivillään. Hänen innostavassa ohjauksessaan kuoron sointipuhtaus säilyi hyvänä laulajien ikääntymisestä huolimatta. Ohjelmisto monipuolistui Topin kuorolle tekemien sävellysten ja sovitusten ansiosta.

Kuoron jäsenmäärä on pysynyt koko toiminta-ajan lähes samana, 25-30 laulajaa. Keski-ikä on noin 73 vuotta. Ikääntyminen ei tunnu vaikuttavan lauluinnostukseen. Harjoituksissa käynti ja osallistuminen esiintymisiin on ollut aktiivista.

Konsertteja ja esiintymisiä on vuosittain kymmenkunta, joista osa pienryhmillä. Vakiintuneen käytännön mukaan joulukonsertit toteutetaan yhteistyössä Vantaan Laulun
tai Vantaan Naislaulajien kanssa. Kevätkauden konsertteja ovat olleet mm. seurakunnan yhteisvastuukonsertit, vappulaulajaiset, äitienpäiväkonsertit ja kukanpäivänkonsertit yhdessä Vantaan Laulun kanssa.

Vuoden 2014 maaliskuussa Oltermannit esiintyi yhdessä useiden muiden Toivo Korhosen perustamien kuorojen kanssa muistokonsertissa edellisenä syksynä edesmenneen kunniajohtajansa, musiikkineuvos Toivo Korhosen elämäntyötä muistellen ja kiittäen.

Syksyllä 2014 kuoro juhli kahta lauluntäyteistä vuosikymmentään neljän kuoron yhteisellä konsertilla.

Vuosina 2013-2019 toteutettiin kolmen ryhmän suurponnistus Lauantain toivotut -konsertit Konserttitalo Martinuksessa. Yhteistyössä oli mukana Puhallinorkesteri Louhi ja Vantaan Naislaulajat. 2018 Vantaan Laulu liittyi mukaan neljänneksi kuoroksi.

Syksyllä 2015 kuusi länsivantaalaista musiikkiryhmää järjestivät oman Sibelius 100-vuotta konsertin nimellä Silkkaa Sibeliusta. Tärkeiksi yhteisponnistuksiksi muodostuivat Jean Sibeliuksen Finlandia, Sydämeni laulu ja harvoin esitetty Vapautettu Kuningatar.

Oltermannit on tehnyt useita ulkomaille suuntautuneita konserttivierailuja. Kuorolla on Tallinnassa ystäväkuoro Naiskuoro Vanaemad, jonka kanssa viimeksi konsertoitiin Tallinnassa kesällä 2018.

Vuoden 2015 alusta Oltermannit itsenäistyi emäkuorostaan, kun perustettiin oma yhdistys Vantaan Laulun Oltermannit ry. Oltermanneista tuli Vantaan Aikuisopiston harrastusryhmä syksyllä 2016.

Lokakuussa 2019 kuoro juhlii 25-vuotista toimintaansa juhlakonsertilla Kulttuuritalo Martinuksessa.

Kuoron innostavana ja veljellisenä johtajana on toiminut syksystä 2009 alkaen musiikinopettaja Ari Pärnänen.

Kun miehet on poikia, ei vanheta kukaan nyt ehdi...